Publicatiestukken 2023

A. Algemene gegevens
Naam ANBI:                                   Gereformeerde Kerk te Nijkerk
Telefoonnummer                            033-2458398
RSIN/Fiscaal nummer:                   002716823
Nummer Kamer van Koophandel: 76425819
Website adres:                               www.kruiskerknijkerk.nl
E-mail:                                            Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Adres:          Venestraat 44
Postcode:    3861 BX
Plaats:         Nijkerk

De Protestantse gemeente te Nijkerk is een geloofsgemeenschap die behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland. In het statuut (kerkorde) van de Protestantse Kerk staat dit in ordinantie 2 artikel 1 als volgt omschreven “een gemeente is de gemeenschap, die geroepen, tot eenheid, getuigenis en dienst, samenkomt rondom Woord en sacramenten “.
De missie van de Gereformeerde Kerk Nijkerk is een gemeenschap te zijn van Jezus Christus waar mensen thuiskomen, God eren en samen meebouwen aan Zijn Koninkrijk.
Deze gemeente is een zelfstandig onderdeel als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid. Dit is ook vastgelegd in ordinantie 11 artikel 4 lid 1 van de kerkorde.
De kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland bevat o.m. bepalingen omtrent het bestuur, de financiën, toezicht en (tucht)rechtspraak die gelden voor de kerkleden, de gemeenten en andere onderdelen van deze kerk. Deze kerkorde is te vinden op de website van de landelijke kerk: kerkorde Protestantse Kerk in Nederland.
De Protestantse Kerk in Nederland heeft van de Belastingdienst een groepsbeschikking ANBI gekregen. Dat wil zeggen dat de afzonderlijke gemeenten en andere instellingen die tot dit kerkgenootschap behoren zijn aangewezen als ANBI. Dit is ook van toepassing op de Protestantse gemeente te Nijkerk.


B. Samenstelling bestuur
Het bestuur van de kerkelijke gemeente ligt bij de kerkenraad en wordt gevormd door de ambtsdragers van deze gemeente. In onze gemeente telt de kerkenraad 40 leden, die worden gekozen door en uit de leden van de kerkelijke gemeente.
Het College van kerkrentmeesters (6 personen waarvan 3 ouderling) is verantwoordelijk voor het beheer van de financiële middelen en de gebouwen van de gemeente, met uitzondering van diaconale aangelegenheden. De kerkenraad is eindverantwoordelijk, wat tot uitdrukking komt in de goedkeuring van o.a. de begroting en de jaarrekening. Verder hebben zowel de kerkenraad als het college, door het toezicht op de vermogensrechtelijke aangelegenheden, contact met het classicaal college voor de behandeling van beheerszaken. (Ordinantie 11, art. 6-9).


C. Doelstelling/visie
De Protestantse Kerk verwoordt in de eerste hoofdstukken van de Kerkorde wat zij gelooft en belijdt. Dit vormt de basis van haar kerkstructuur, haar organisatie, haar kerkrecht, haar ledenadministratie, haar arbeidsvoorwaarden en haar financiën.
1 - De Protestantse Kerk in Nederland is overeenkomstig haar belijden gestalte van de ene heilige apostolische en katholieke of algemene christelijke Kerk die zich, delend in de aan Israël geschonken verwachting, uitstrekt naar de komst van het Koninkrijk van God.
2 - Levend uit Gods genade in Jezus Christus vervult de kerk de opdracht van haar Heer om het Woord te horen en te verkondigen.
3 - Betrokken in Gods toewending tot de wereld, belijdt de kerk in gehoorzaamheid aan de Heilige Schrift als enige bron en norm van de kerkelijke verkondiging en dienst, de drie-enige God, Vader, Zoon en Heilige Geest.
Zie verder: artikelen I t/m IV van de kerkorde van de Protestantse Kerk “de roeping van kerk en gemeente”.
Een missie is tijdloos. Een visie is dat niet. In onze visie beschrijven wij waar wij de komende jaren accenten willen leggen. De hieronder beschreven visie is bedoeld als gewenst beeld van de Gereformeerde Kerk Nijkerk in 2023.Onze visie is: “We willen een gastvrije gemeente zijn, waar iedereen zich thuis voelt. We zijn een gemeente voor jong en oud, en willen de ontmoeting tussen de generaties stimuleren. We hechten veel waarde aan ‘omzien naar elkaar’, en nodigen alle leden uit daaraan deel te nemen. Gemeenteleden dragen hun steentje bij aan de bouw van God ’s Koninkrijk. Dat geeft een prachtige basis om op voort te bouwen. Tegelijkertijd zien wij dat er nog veel meer mogelijk is. Dat is ook de insteek van onze visie: voortbouwen op het positieve dat er al is en ons richten op de leiding van God ’s Geest”.

D. Beleidsplan
Het beleidsplan van de Protestantse Kerk kunt u vinden via deze link: https://www.protestantsekerk.nl/anbi-pkn/
zoeken op beleidsplan 2021-2025 “de toekomst open tegemoet”
Op de website www.kruiskerknijkerk.nl vindt u het beleidsplan en het jaarplan van onze gemeente.

E. Beloningsbeleid
De beloning van de predikant(en) van onze gemeente is geregeld in de ‘Generale regeling rechtspositie predikanten’. De beloning van de overige medewerkers in loondienst, zoals kerkelijk werkers, kosters/beheerders, is geregeld in de ‘ Arbeidsvoorwaardenregeling Protestantse kerk in Nederland’.
De hierop betrekking hebbende regelingen vindt u via deze link:
Generale Regelingen Protestantse Kerk in Nederland
Leden van kerkenraden, colleges en commissies ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Alleen werkelijk gemaakte onkosten kunnen worden vergoed.

F. Verslag Activiteiten
De jaarrekening is gebaseerd op de boekhouding van het Kerkelijk Bureau en de administratie van de verschillende commissies welke onderdeel uitmaken van de Gereformeerde Kerk Nijkerk. De jaarrekening is tot stand gekomen door de externe accountant, die een samenstellingsverklaring heeft verstrekt bij de jaarrekening 2023 van de Gereformeerde Kerk Nijkerk.
De Financiële Adviescommissie, bestaande uit twee gemeenteleden, heeft met betrekking tot de jaarrekening 2023 specifieke werkzaamheden uitgevoerd. De bevindingen en observaties voorvloeiende uit die werkzaamheden zijn besproken met de voorzitter en de penningmeester van het CvK. De commissie rapporteert haar bevindingen aan de Kerkenraad. De verklaring van de commissie vindt u terug in het jaarrapport bij de ‘Verklaring Financiële Adviescommissie’. De commissie heeft de jaarrekening over 2023 akkoord bevonden.
Het boekjaar 2023 is na de jarenlange coronamalaise een mooi jaar voor onze kerk geweest waarin weer als vanouds vele kerkelijke activiteiten konden worden opgestart.
De kerkdiensten op de zondagen konden weer zoals voor corona doorgaan. Velen zijn er aan gewend geraakt dat de diensten ook thuis life via televisie-uitzendingen konden worden gevolgd (via A1 Mediagroep) en daarnaast ook op een later tijdstip via internet. We kunnen er niet omheen dat dit tot gevolg heeft gehad dat de diensten, mede hierdoor, niet meer zo massaal werden bezocht als voorheen.
Vanaf september 2022 moeten we overigens voor de uitzendingen via A1 een bedrag betalen van € 7,50 per kwartier. In 2023 is afgesproken dat vanaf 2024 de kosten hiervan worden gedragen door de Evangelisatiecommissie.
Het gebruik van de Givt-app voor collecten is in 2023 gecontinueerd. Hierdoor kon men vanuit huis aan collectes mee blijven betalen. In de kerk is dat zowel contant als door middel van collectebonnen ook mogelijk. Voorts dragen kerkleden bij aan collecten via bankoverschrijvingen. Met ingang van 2024 maken we geen actief gebruik meer van de Givt-app en is de verkoop van collectebonnen gestopt; hiervoor in de plaats is collecteren via onze eigen kerk-app gekomen.
De kerk-app is in 2023 een steeds belangrijkere rol gaan spelen in de communicatie met onze leden. Naast de website (welke overigens wordt vernieuwd) is er ook via de kerk-app veel informatie voor onze leden te verkrijgen. Het lezen van de digitale versie van ons kerkblad Kompas is ook mogelijk. Vanwege deze mogelijkheden en gelet op mutaties in de bemensing van het kerkelijk bureau is er voor gekozen om in 2023 geen nieuw jaarboekje op te stellen.
In oktober 2023 is ds. Klaas van der Sloot met emeritaat gegaan. Ouderenwerker Aster Barkmeijer¬Dirksen heeft in 2023 een andere baan gekregen. Vanwege deze ontwikkelingen is in 2023 de tijd genomen om na te denken over een goede invulling van het gehele pastoraat. Er is nog niet zozeer een financieel probleem, maar we hebben wel te maken met een licht afnemend ledental. Hoe te voorzien in de behoefte aan voldoende pastoraat naast het aandacht geven aan gemeente-opbouw is 1 van de vragen. In 2024 zullen daarover besluiten worden genomen.
Door genoemde ontwikkelingen hebben we ook in 2023 gebruik gemaakt van tijdelijke krachten, zoals interim predikant ds. Veronique Lindenburg en inzet van Mariëtte Bossenbroek. Onze formatie bestaat eind 2023 uit:
- Ds. Rianne van der Nagel-Meter 0,8 fte
- Ds. Martin van der Klis 1,0 fte
- Kerkelijk werker Jolijn van de Veen 0,5 fte
- Jongeren werker Dick Sluiter 0,5 fte
- Koster Willem van Roemburg 0,8 fte
- Hulp conciërge Gerdina Doornekamp-Klompenhouwer 0,1 fte
Wat betreft onze panden het volgende.
- Het pand Venestraat 42 wordt gehuurd door de A1 mediagroep
- Venestraat 46 is begin 2022, na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, beschikbaar gesteld aan vluchtelingen uit dat land. Financiële mogelijkheden om huur te betalen zijn maar gering. Ook de energiekosten komen voor rekening van de kerk, zij het met een mooie bijdrage van de diaconie. Het gesloten huurcontract zou begin 2024 aflopen, maar is in oktober 2023 beëindigd omdat de huurders door konden stromen naar een andere meer passende huisvesting in Nijkerk. Sindsdien is er nagedacht over een nieuwe invulling en zijn we in contact gekomen met de gemeente Nijkerk en Stichting Thuisgevers, met de bedoeling om de woonruimte beschikbaar te stellen aan statushouders; mensen afkomstig uit een ander land maar met een verblijfsvergunning. Bekend is dat de huisvesting van statushouders in Nederland een groot probleem is. Een drietal Syriërs uit 1 gezin hebben de woning uiteindelijk in maart 2024 betrokken. De huisvesting van deze vluchtelingen is tijdelijk en in afwachting van een meer permanente huisvesting binnen Nijkerk. De financiering van het geheel vindt plaats via de gemeente Nijkerk.
- De pastorie aan de Rubenslaan is in de 2e helft van 2022 succesvol gerenoveerd. Vanaf begin 2023 is deze in gebruik door Ds. Van der Klis en zijn gezin.
- De pastorie aan de Tolhuislaan is begin 2023 leeg gekomen in verband met de verhuizing van ds. Van der Sloot naar en nieuw huis in Voorthuizen. Sinds medio 2023 is de woning tijdelijk, in principe voor maximaal 2 jaar, verhuurd aan een gezin met een evangelisatie achtergrond.
Ds. Van der Nagel maakt geen gebruik van een pastorie.
De waarde van onze woningen/eigendommen is conform de regels van de PKN in de balans opgenomen. De actualisering van de waarden is op grond van die regels gebaseerd op de WOZ-beschikkingen 2023 (met waardepeildatum 1-1-2022).
Exploitatieresultaat 2023
De jaarrekening 2023 van de Gereformeerde Kerk Nijkerk sluit met de volgende totalen:
Baten                                                                  € 559.781
Lasten                                                                - 535.603
Saldo resultaat uit gewone (kerk)activiteiten     €   24.178

Bijzondere baten en lasten                                € 115.558
Mutaties bestemmingsreserves/-fondsen          - 133.053
Resultaat naar Algemene Reserve                    €    6.683

Balanstotaal                                                   € 2.844.319

Het saldo van de bijzondere baten en lasten wordt met name gevormd door:
- Stijging WOZ-waarden gebouwen                                                € 122.000
- Vrijval meevallen kosten renovatie Rubenslaan                            -   11.053
- Zwangerschapsuitkering voor Jolijn van de Veen                          -  11.647
- muurisolatie gebouwen Venestraat + aanpassing elektriciteit
(beide niet voorzien in MJOP) -/-                                                      -  29.572
- Administratieve correctie 2023                                                       -       430
Totaal                                                                                              € 115.558

Het eindresultaat is € 30.731 gunstiger dan begroot.
Onderstaand gaan we nog wat meer in op belangrijke ontwikkelingen in de exploitatie 2023
1. De actie Kerkbalans 2023 wijkt positief af van de begroting 2023 (€ 14.912) en de jaarrekening 2022 (€ 10.724). Dit enerzijds ondanks een lichte teruggang in het aantal leden (34), maar anderzijds moeten we ook vaststellen dat de opbrengst de inflatie niet bijhoudt.
2. De opbrengst van de kerkcollecten ligt weliswaar wat onder de raming 2023 maar is belangrijk meer (zo’n 25%) dan in 2022. Zoals eerder genoemd is de verkoop van collectebonnen met ingang van 2024 gestaakt; inleveren blijft nog het gehele jaar 2024 mogelijk. Van een afwaardering van het aantal collectebonnen in omloop (in 2021 is besloten dat jaarlijks voor 1/4 van de waarde te doen) is om die reden afgezien.
3. Hiervoor is reeds ingegaan op de ontwikkeling van de huuropbrengsten van onze woningen.
4. Vanaf 2023 ontvangen we weer rente over onze spaargelden en ligt hopelijk de tijd van 0%, en zelfs enige tijd negatieve rente, achter ons.
5. De opbrengst van verhuur van zalen ligt op hetzelfde niveau als in 2022. Zoals bekend hanteren we voor verhuur in 1e en 4e kwartaal een energietoeslag van 25%.
6. Zoals hiervoor vermeld is er in 2023 geen nieuw jaarboekje uitgebracht. Het vervallen van zowel de baten als de lastenkant zien we terug in de jaarrekening.
7. Ook de opbrengst verkoop van consumpties ligt hoger dan geraamd; aan de kostenkant zien we dat bij de inkoop van consumpties ook. Een goed gebruik van ons gebouw voor kerkelijke vergaderingen (met na afloop een consumptie) speelt hierbij uiteraard ook een rol.
8. We krijgen meer vat op het energieverbruik (en -kosten) van de Kruiskerk. Door een maandelijkse meteropname lukt dat steeds beter. Door de betere afstelling van de CV-ketels, een verlaging waar mogelijk van temperaturen, sluiting van de ingang van de Kruiskerk aan de rotondekant gedurende het 4e en 1e kwartaal, maar vooral door de door de bazar geschonken 55 zonnepanelen, vallen de energiekosten mee. In het kort over 2023: minder gasverbruik, minder elektriciteitsverbruik en meer elektriciteit opgewekt via zonnepanelen! Daarnaast hebben we uiteraard ook baat bij de gelukkige keuze in 2021 voor het afsluiten van een 3-jarig energiecontract, waardoor we eigenlijk geen last hebben van de enorme verhoging van de energietarieven. Wat dit betekent voor 2024 (nieuw contract!) is dus spannend, maar anderzijds zijn begin 2024 200 extra panelen op de Kruiskerk geplaats via Zon op Nijkerk.
9. Ook in 2023 hebben we nog een loonkostensubsidie ontvangen voor het in dienst hebben van een (wat) oudere medewerker. Deze subsidie is tijdelijk en loopt medio 2024 af.
10. In de jaarrekening van de kerk komen ook de totalen terug van de exploitatie van het Jeugdteam, de commissie ZWO, het Kompas, Evangelisatiecommissie, Beeld&Geluid en Bazarcommissie. Voor de eerste 3 genoemden wordt een aparte jaarrekening opgesteld en gecontroleerd door een tweetal gemeenteleden. Bij de jaarrekening van het
Jeugdteam valt overigens op dat men in 2023 geen verzoek om een financiële bijdrage aan de gemeente heeft gedaan; daardoor is hun exploitatie natuurlijk minder gunstig verlopen. Dit past weer wel bij het streven (op advies van het CvK) om de banksaldi van de commissies wat terug te brengen. Daarover worden goede gesprekken gevoerd. De jaarrekening van de kerk is beoordeeld door de Financiële Adviescommissie bestaande uit weer 2 andere gemeenteleden.
11. Het resultaat na verrekening incidentele baten en lasten en mutaties bestemmingsreserves en -fondsen 2023 komt uit op € 6.683. Dit is € 30.731 gunstiger dan begroot. Genoemd resultaat wordt toegevoegd aan de algemene reserve.

Treasury paragraaf
De geldmiddelen van de kerk staan op betaal- en spaarrekeningen bij de Rabobank.
Er wordt geen gebruik gemaakt van beleggingsproducten. Dit houdt verband met verwachtingen rond investeringen in gebouwen voor groot onderhoud en verduurzaming, alsmede met wat we willen met ons onroerend goed bestand. Gelukkig ligt de periode van negatieve rente achter ons, maar desalniettemin wordt er nagedacht over het in gebruik nemen van beleggingsproducten. Dit moet zeer zorgvuldig gebeuren en hiertoe moet uiteraard besloten worden door de kerkenraad. De Financiële Adviescommissie wordt hierbij ook betrokken en zo nodig zal er een Beleggingsstatuut worden opgesteld en vastgesteld.
Alle bankrekeningen van de kerk, ook die van de commissies, zijn ondergebracht bij de Rabobank. Begin 2024 is, ter verkrijging van een wat hogere rente, besloten om een groot bedrag wat meer vast te leggen op een zgn. tijdslotspaarrekening (met een opzegtermijn van 90 dagen).
Omdat onze kerk een aantal gebouwen zakelijk verhuurt, is dat ook te beschouwen als een belegging. Hiervoor is reeds een Beleggingsstatuut vastgesteld en ingestuurd naar de PKN. Begin 2024 is van de PKN bericht ontvangen dat dit statuut nog wat aanpassingen behoeft. Hieraan wordt gewerkt.

Vooruitblik op 2024
Met name de negatieve ontwikkeling van ons ledental is een belangrijk zorgpunt. Dit is ook een landelijke trend en we moeten onderkennen dat we dit niet kunnen stoppen. Verminderen van die afname hopelijk wel; en daar wijzen de cijfers ook wat op! De coronacrisis deed aan de ontwikkeling van ons ledental natuurlijk geen goed, maar die crisis ligt nu achter ons en we gaan er helemaal voor om met velen activiteiten te kunnen ontwikkelen die boeien en binden. Met de inzet van vele vrijwilligers gaat dat hopelijk lukken.
Het boeien en binden is met name richting jongeren en jong volwassenen een speerpunt. We zijn blij met de groep Samen Geloven 20-45 en betrekken hen zoveel mogelijk bij planvorming en ¬ uitvoering.
Qua kerkdiensten bieden we op dit moment veel. Er zijn bijna maandelijks Samen Gelovendiensten (met inspirerende sprekers en koren en/of muziekbands), maar ook bieden we ruimte voor seniorendiensten en daarnaast jeugddiensten. De verscheidenheid is groot en daar voelen we ons rijk mee. Activiteiten als het inloophuis en TrefPunt.AvondEten draaien goed en worden gewaardeerd. Ons gebouw leent zich daar ook goed voor. Ook recente resultaten rond aantal belijdenis catechisatie stemmen ons positief.
We hebben oog voor duurzaamheid. In 2022 zijn 55 panelen in gebruik genomen, en begin 2024 zijn er nog eens 200 panelen op ons platte dak geplaatst, waarvan circa 30 voor de Kruiskerk zelf; de 200 panelen zijn via coöperatie Zon op Nijkerk aan de man gebracht, waarbij gemeenteleden voorrang kregen. Waar mogelijk hebben we in 2023 de muren geïsoleerd van Venestraat 42, 44 en 46. Waar mogelijk nemen we verduurzaming mee in voorkomende plannen (rond onderhoud bijvoorbeeld).
Begin 2024 is het MeerJarig OnderhoudsPlan geactualiseerd. Een moeizaam traject waar we niet helemaal tevreden over zijn. De onderhoudsramingen zijn vanaf de begroting 2024 verhoogd. Veel ontwikkeling en plannen dus.
Met net (maart 2024) een geweldige musical achter de rug, en met hopelijk een voorspoedige vacaturevervulling voor pastoraat, zijn de verwachtingen voor een mooi jaar 2024 groot. Het CvK volgt een en ander optimistisch op de voet.

Tot slot:
De jaarrekening is opgesteld in overeenstemming met het model wat door de PKN wordt aangereikt. De jaarrekening is samengesteld door Accountantskantoor Van Middelkoop. Daarnaast heeft de Financiële Adviescommissie specifieke werkzaamheden uitgevoerd om de jaarrekening 2023 te beoordelen en een positief advies aan de Kerkenraad van de Gereformeerde Kerk Nijkerk gegeven om deze jaarrekening over 2023 vast te stellen.
Namens het CvK willen we alle medewerkers en vrijwilligers van de Gereformeerde Kerk Nijkerk hartelijk danken voor hun inzet voor de kerk en het gemeenteleven in 2023.

G. Voorgenomen bestedingen.
De verwachte bestedingen (begroting) sluiten als regel nauw aan bij de rekeningen over de voorgaande jaren. Het plaatselijk kerkenwerk (of kerk-zijn) vertoont een grote mate van continuïteit: de predikanten of andere werkers verrichten hun werkzaamheden, kerkdiensten worden gehouden en ook andere kerkelijke activiteiten vinden plaats. In de kolom begroting in het overzicht onder H. is dit cijfermatig in beeld gebracht.

H. Verkorte staat van baten en lasten met toelichting.
De bijgevoegde verkorte staat van baten en lasten geeft via de kolom begroting inzicht in de begrote ontvangsten en de voorgenomen bestedingen. De kolom rekening geeft inzicht in de daadwerkelijk gerealiseerde ontvangsten en bestedingen.
De voorgenomen bestedingen voor het komende jaar zullen niet sterk afwijken van de voorgenomen bestedingen van het verslagjaar.
Kerkgenootschappen en hun onderdelen zorgen in Nederland zelf voor de benodigde inkomsten voor hun activiteiten. Aan de kerkleden wordt elk jaar via de Actie Kerkbalans gevraagd om hun bijdrage voor het werk van de kerkelijke gemeente waartoe zij behoren.
Soms bezit de kerkelijke gemeente ook nog enig vermogen in de vorm van woningen, landerijen of geldmiddelen. Soms is dit aan de gemeente nagelaten met een specifieke bestemming. De opbrengsten van dit vermogen worden aangewend voor het werk van de gemeente.
Kerken ontvangen geen overheidssubsidie in Nederland, behoudens voor de instandhouding van monumentale (kerk)gebouwen of een specifiek project.
Een groot deel van de ontvangen inkomsten wordt besteed aan pastoraat, in de vorm van salarissen voor de predikant en eventuele kerkelijk werkers en aan de organisatie van kerkelijke activiteiten.
Daarnaast worden de ontvangen inkomsten ook besteed aan het in stand houden van de kerkelijke bezittingen, benodigd voor het houden van de kerkdiensten (zoals onderhoud, energie, belastingen en verzekeringen) en aan de kosten van de eigen organisatie (salaris koster, eventueel overig personeel, vrijwilligers) en bijdragen voor het in stand houden van het landelijk werk.
Onder lasten van beheer zijn opgenomen de kosten voor administratie en beheer van de kerkelijke bezittingen.

Nijkerk, juni 2024
R.J. Bokkers - Voorzitter Kerkenraad
F.S. Visscher - Voorzitter College van Kerkrentmeesters
M. Vedder-Snoeij - Scriba Kerkenraad
P.J. van Hofwegen - Penningmeester College van Kerkrentmeesters

ANBI resultaten cvk 2023

Downloaden Kruiskerk-app

t,b,v, Apple ios en Android
app store 117x35
google play 116x35